POLITIEKADVISEUR.NL

VERHELDEREN – TRAINEN – ADVISEREN – VOORUITKIJKEN

 

Toen ik jaren geleden als kersvers raadslid benoemd werd, stapte ik een andere wereld binnen. Dat was een onverwachte ervaring, want door mijn vak (onderzoeker en adviseur binnen het openbaar bestuur) dacht ik veel te weten. Vandaag leer ik mensen die graag raadslid willen worden, wat de functie inhoudt. Want makkelijk is het niet. Zeker niet als U ‘van buiten af’ de politieke arena binnenkomt. Dat kan, want in maart 2014 zijn er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen.
 
 
Belangstelling voor politiek? Het is een bijzondere eer om de inwoners te mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Veel mensen hebben gestemd op uw partij en misschien zelfs wel op U persoonlijk. Zij koesteren hoge verwachtingen. U zult echter snel merken dat het vak van politicus moet worden geleerd. Hoe sneller dat gaat, hoe beter het is. Voor uw zelf, de kiezers en voor het goed functioneren van de gemeente waar U volksvertegenwoordiger bent. 
 
Daarom bied ik een cursus aan die opleidt tot kandidaat-raadslid. Iemand die de cursus heeft gevolgd komt goed beslagen ten ijs als hij of zij in de raad wordt gekozen. De cursus richt zich op het bestuurlijke en politieke proces op het gemeentehuis. Toegespitst op de rol van de gemeenteraad. De cursus bestaat uit leren (theorie: hoe zit de gemeente in elkaar?), oefenen (het toepassen van opgedane kennis) en huiswerk maken (dat wil zeggen: het uitvoeren van praktische opdrachten).
 
 
Er zijn twee manieren waarop kandidaat-raadsleden aan de cursus kunnen deelnemen. De gemeenteraad kan mij inschakelen. Ik geeft de cursus in dat geval op het gemeentehuis. De aanmelding gaat via de fracties in de raad of de politieke partijen. Per cursus worden maximaal 12 personen toegelaten. Wilt U zo'n cursus bij U op het gemeentehuis? Kaart het aan bij uw politieke partij of het presidium van de gemeenteraad.
 
Er komt ook een centrale cursus voor individuele deelnemers. Deze start voorjaar 2012.
 
Wilt U meer weten over de inhoud van de cursus? Klik hier. Voor de kosten van de cursus klikt U hier.